Γριά Βάθρα Σαμοθράκης

Γριά Βάθρα στη Σαμοθράκη

Σε μικρή απόσταση από τα Θέρμα, θα βρείτε την αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στη "Γριά Βάθρα". Είναι μια σειρά από μικρές λιμνούλες και καταρρακτάκια που όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς τόσο πιο πολύ χάνεται στη μαγεία του βουνού και του νερού.


Η διαδρομή για τις δυό πρώτες βάθρες είναι πολύ εύκολη ενώ για την τρίτη πρέπει να "βαπτιστείτε" στα νερά της δευτερης.
Από την τρίτη και πάνω αρχίζουν τα δύσκολα για όποιον δεν έχει καλή φυσική κατασταση. Ανεβαίνοντας έναν σχετικά απότομο βράχο φτάνετε σε μια ωραιότατη ρηχή βαθρούλα με ένα καταρράκτη που κάνει καταπληκτικό υδρομασαζ! Για να συνεχίσετε πρέπει να βρείτε τα "πατήματα" στο πλάι του καταρράκτη και λίγο πιό ψηλά βρίσκετε μια αρκετά μεγάλη και βαθιά βάθρα που μπορείτε να κάνετε βουτά από τα βράχια ή από το σχοινί που κρέμεται από ένα μεγάλο πλατάνι.

Η συνέχεια έχει μια μικρή ανάβαση και ένα κατέβασμα σε αποκρημνα βράχια, αλλά μετα γίνεται αρκετα πιό εύκολη. Με εξαίρεση ένα δυό σημεία που θέλουν λίγο σκαρφάλωμα και κάποια που πρέπει να μπείτε στο νερό για να τα περάσετε μπορείτε να φτάσετε μέχρι την τελευταία βαθρα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή υπάρχουν μικρότερες η μεγαλύτερες βάθρες και πολλά φυσικά "σπα" όπου μπορείτε να σταματήσετε και να απολαύσετε τον ήχο των νερών, τη σκια των υπεραιωνόβιων πλατάνων και να αισθανθείτε το μεγαλείο της άγριας φύσης.
 
Για όσους δεν διαθέτουν πολύ καλή φυσική κατασταση υπάρχει ένα δεύτερο, ανηφορικό, μονοπάτι που ξεκινάει χαμηλά, πριν την πρώτη βάθρα, ανάμεσα στις φτέρες. Δεν είναι δύσκολο αλλά δεν έχει καθόλου σκιά. Από εδώ φτάνέτε μια μεγάλη βάθρα, με άνετη αμμουδιά για χαλάρωμα. Μπορείτε να κατεβείτε με λίγη προσοχή στα βράχια, ή να συνεχίσετε την πορεία σας προς τα πάνω, όσο αντεχετε. Έτσι κι αλλιως όπου και να σταματήσετε είναι πανέμορφα και μοναδικά.

Στην επιστροφή, μπορείτε να σταματήσετε σε κάποια απο τις ταβέρνες που υπάρχουν στο δρόμο βγαίνοντας από το μονοπάτι, και να απολαύστε ότι τραβάει η όρεξή σας από καλομαγειρεμένα φαγητά.