Χώρα Σαμοθράκης


Χώρα Σαμοθράκης


Η Σαμοθράκη ή Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, έχει κηρυχθεί "παραδοσιακός οικισμός" από το Τμήμα Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, απέχει 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καμαριώτισας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά .


Στη Χώρα έχει όμορφα  καλντερίμια  με μικρά διώροφα σπιτάκια. Ελάχιστα, δυστυχώς, είναι εκείνα που διατηρούν το παλιό, παραδοσιακό είδος σκεπής, την "αέτσα" (αρέτσα, παραφθορά του ταράτσα), φτιαγμένης από χώμα. 

Από αξιοθέατα, στην Χώρα θα δείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις παλιές εικόνες και τις κάρες των "Πέντε Μαρτύρων της Σαμοθράκης", το πρόσφατα αναστηλωμένο μεσαιωνικό κάστρο των Gattiluzzi και το Λαογραφικό Μουσείο. Ακόμη μέσα στη Χώρα βρίσκονται κρυμένα αρκετά μικρά εκκλησάκια, που αξίζει τον κόπο να τα ψάξετε κανοντας βόλτα στα καλντερίμα της.

Μετά τη βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα τσιπουράκι με μεζέ σε κάποιο καφενείο, να δοκιμάσετε γλυκό πραούστι που θα το βρείτε μόνο στη Σαμοθράκη, να καθήσετε για φαγητό, ή να πιειτε ένα ποτό. Σε όποιο μαγαζί και να καθήσετε  θα εξυπηρετηθείτε με ευγένεια και προθυμία. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τα μαγαζάκια με είδη δωρων, γιατί καθένα από αυτά έχει ξεχωριστά αντικείμενα, πολλά χειροποίητα.Χώρα Σαμοθράκης

Χώρα ΣαμοθράκηςΧώρα Σαμοθράκης

Χώρα Σαμοθράκης

Χώρα Σαμοθράκης